Friday Aug 05, 2022

Traditionelt håndværk - Tradisjonshåndverk

Kvalitet, fordybelse, krop og hoved!

I Norge besøger vi steder og mennesker der på hver deres måde er fyrtårne for traditionelt håndværk eller tradisjonshåndverk, som det hedder på norsk.

I podcasten bliver vi klogere på hvad vi kan bruge det gamle håndværk til i et moderne samfund. Hvordan vi kommer tættere på materialerne, et mere selvforsynende liv og bæredygtigt natursyn. Hvilket potentiale for læring og livsmestring, der findes i traditionelt håndværk og hvordan fremtiden for håndværket ser ud. I en tid med nedprioritering af sløjd og andre praktiske fag i grundskolen, planlagt forældelse af de produkter vi finder i butikkerne og nybyggeri med byggesjusk er det helt oplagt at rette os mod traditionelt håndværk og tage ved lære af værdierne bag dette erhverv (yrke).

Vi besøger Fosen Folkehøgskole hvor de bygger traditionelle både fra bunden, garver skind, fletter kurve, smeder knive, spinder garn, laver reb og bygger huse.

På Hjerleid Handverksskole sår de frø, der bliver til fremtidens håndværkere. Skolen tilbyder blandt andet fagene møbelsnedker, træskæring og smedning som en del af en videregående uddannelse, men tilbyder også pladser til voksne elever.

På linjen Historisk Håndværk ved Sund Folkehøgskole og Stiklestad Nasjonale Kultursenter, får eleverne en bred indføring i historisk håndværk, naturens ressourcer og middelalderkulturen

Medvirkende
Kenneth Bjørkli, inspektør og lærer på Bådbygning, Fosen Folkehøgskole
Helle Hundevadt, rektor, Hjerleid Handverksskole
Tomas Lavoll, faglærer på Møbelsnekker, Hjerleid Handverksskole
Øystein Viem, lærer på Historisk Håndværk, Sund Folkehøgskole og museumsformidler, Stiklestad Nasjonale Kultursenter
Amund, elev på Trearbeid, Hjerleid
Elle, elev på Trearbeid, Hjerleid
Theis Scherfig, podcastvært og producer
 
Links
 
Musik
Lyde optaget i bådbygger værkstedet på Fosen Folkehøgskole og samplet på en Korg Volca Sample af Theis Scherfig. Tak til Alf Reider, Mys og Lorenz for at høvling og hugning

Comments (0)

To leave or reply to comments, please download free Podbean or

No Comments

Copyright 2020 All rights reserved.

Podcast Powered By Podbean

Version: 20221013